După aproape 7 ani de când dl Klaus Werner Iohannis ocupă scaunul de președinte al României, constatăm cu îngrijorare că promisiunile făcute în timpul campaniilor electorale au rămas neonorate. România nu a devenit o țară normală, a lucrului bine făcut, ci face calea întoarsă, pas cu pas, spre modelul unui stat de mâna a treia, în care justiția este subordonată politicului și total ineficientă în fața fenomenului infracțional, cu precădere a celui la nivel înalt și a grupurilor de criminalitate organizată.
Un stat fără o justiție puternică, independentă și nesupusă politicului, populată cu magistrați cinstiți și dornici să se pună în slujba apărării intereselor cetățenilor, a interesului public în general, este un stat eșuat, așa cum a afirmat deja și președintele României într-un discurs public. Observăm însă că intimidarea și hărțuirea profesioniștilor onești din sistemul judiciar, mergând până la excluderea lor din magistratură, a fost reluată odată cu revenirea PSD la guvernare, împreună cu PNL și UDMR.
Ultimul și cel mai răsunător caz de acest gen este cel al judecătorului Cristi Danileț, exclus din magistratură de CSM, secția pentru judecători, pentru motive cel puțin hilare: tunderea unui gard viu și curățarea unei piscine, urmate de postarea unor înregistrări pe o rețea de socializare, ambele acțiuni având loc în timpul liber al magistratului și pe un domeniu privat. Este de neînțeles pentru un urmăritor avizat și mediu informat al scenei publice din România în ce fel ar putea fi aceste activități gospodărești, până la urmă, catalogate ca ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”. Și este foarte grav că unui magistrat din România democrată și europeană a secolului XXI poate să-i fie suprimată cariera profesională într-un mod atât de brutal și arbitrar.
Judecătorul Cristi Danileț este cunoscut publicului din România pentru pozițiile sale constante pro justiție independentă, pro stat de drept și ca un fervent susținător al luptei anticorupție din sistemul judiciar, dar nu numai. De asemenea, unul din proiectele sale de suflet este educația juridică pentru elevii din școli și licee, pentru care a scris și un manual și pe care a reușit să o transforme în disciplină opțională în școlile și liceele din țară.
Este surprinzător, așadar, cum cineva care a făcut și face atât de multe pentru bunul mers al justiției și societății românești în ansamblul ei, este perceput de o majoritate de conjunctură din forul suprem al magistraturii, CSM, ca o amenințare la adresa renumelui și reputației de magistrat. Și tocmai din această cauză, coroborată cu motivele puerile care au stat la baza excluderii sale din magistratură, suntem îndreptățiți să credem că asistăm la o acțiune de epurare din sistemul judiciar a magistraților incomozi pentru puterea politică care conduce România astăzi, putere politică cu conexiuni în rândul membrilor CSM și puternic contestată de partea informată și activă civic din societatea românească.
Noi, semnatarii acestei scrisori, în calitate de simpli cetățeni, ne dorim cu toții aderarea României la spațiul Schengen. Din nefericire, acest obiectiv ne apare acum ca fiind tot mai îndepărtat. Atacurile repetate din ultimii ani la adresa justiției independente și a magistraților reformiști din sistemul judiciar, așa cum este și dl Danileț, cu Secția Specială a PSD încă în funcțiune, cu o inspecție judiciară transformată în poliție politică și cu un DNA fără dinți, subfinanțat și timorat, ne întăresc convingerea împărtășită de o parte tot mai largă din societatea românească că România se află pe un drum greșit și că, pas cu pas, ne apropiem de marginea prăpastiei. România este foarte aproape să devină unul din statele problemă ale Uniunii Europene, alături de Ungaria și Polonia. Iar acest lucru va aduce după sine și tăierea fondurilor europene, inclusiv a celor din PNRR, de care țara are atâta nevoie pentru dezvoltare. Nu putem sacrifica viitorul unei generații sau două de români pentru ambițiile de putere și parvenire ale mai marilor zilei. România este încă o țară mult prea săracă și înapoiată pentru a-și permite o asemenea aventură.
Rămânem vigilenți și nu excludem organizarea unor proteste de stradă pentru a apăra ce a mai rămas de apărat din această țară: oameni onești, valori și principii care nu pot fi negociate.
- Organizații și grupuri civice semnatare:
01. Oradea Civică 2017 (Platforma EuRoCivica)
02. Forumul Civic Românesc (Platforma EuRoCivica)
03. #Rezist Milano (Platforma EuRoCivica)
04. Federația Inițiativa Timișoara (Platforma EuRoCivica)
05. Diaspora 360 (Platforma EuRoCivica)
06. #activAG Pitești (Platforma EuRoCivica)
07. Voluntari în Europa (Platforma EuRoCivica)
08. Asociaţia 21 Decembrie 1989 (Platforma EuRoCivica)
09. Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie – VeDem Just (Platforma EuRoCivica)
10. Ştafeta Steagului Uniunii Europene (Platforma EuRoCivica)
11. Consiliul Local Civic Arad (Platforma EuRoCivica)
12. Acord Diaspora
13. Rezist Diaspora
14. Baia Mare Civică
15. Rezist Iaşi
16. Vă vedem din Iaşi
17. Rezist Galaţi
18. Un Timbru pentru Dreptate