Romănia Votează în 26 mai 2019

[democracy id = „1”]

     Anul 2019 este un an electoral, cele mai apropiate alegeri fiind cele europarlamentare, din 26 mai. România și-a câștigat acest drept de a trimite reprezentanți români în Parlamentul European încă din 2007. Ȋnsă majoritatea cetățenilor europeni nu cunosc suficient de bine această instituție, cu atât mai puțin importanța procesului electoral care desemnează viitorii europarlamentari.Inevitabil apar unele întrebări: de ce a fost nevoie de crearea unei asemenea instituții? Pentru ce este important votul nostru în acest context? De ce trebuie să votez doar pentru Parlamentul European și nu și pentru Comisie sau pentru Consiliu etc.?

     Așadar voi prezenta, succint, momentul fondator al Uniunii Europene și evoluția Parlamentului European, căci contextul istoric este cheia pentru a înțelege de ce societatea contemporană s-a organizat în acest mod și nu altfel. Construcția europeană a fost concepută ca un instrument de stabilire a păcii. Secolul XX, în care au avut loc două războaie mondiale în mai puțin de o generație, a născut un sentiment teribil: frica. Necesitatea absolută de a reprima aceste monstruozități a primat asupra tuturor reticențelor statelor suverane. Monnet și Schuman au reușit ceva inimaginabil: să îi convingă pe liderii europeni că doar unificarea societăților civile ar asigura siguranța râvnită de către toată lumea. Totuși de ce înaintea nașterii Uniunii Europene au existat atâtea conflicte sângeroase? Răspunsul este simplu, deoarece germenii conflictelor se aflau în sfera economică. Astfel crearea unei piețe unice avea să rezolve multe din problemele timpului.

     Acuma că am înțeles cum a luat naștere marea familie europeană, să revenim la Parlament și la importanța votului nostru. Cetățenii statelor membre, obisnuiți cu simplitatea democrațiilor naționale, unde totul se rezumă la clivajul putere/opoziție, sunt ușor dezorientați față de plurivalența sistemului instituțional al Uniunii. De-a lungul timpului, Parlamentul European a avut o evoluție cel puțin interesantă. Dacă inițial nu avea aproape nicio putere (doar rol consultativ), acum el a devenit o instituție legislativă vitală în buna funcționare a Europei. Abia începand cu anii ’70 Parlamentul European primește dreptul de a-și lărgi competențele, moment ce coincide cu încheierea ultimelor dictaturi din Europa de Vest, cea a lui Salazar din Portugalia, sau cea a lui Franco din Spania. Astfel în ’79 se organizează pentru prima dată alegeri directe în vederea desemnării membrilor Parlamentului European. Dar de ce era atât de important ca membrii din Parlament să fie aleși în mod direct de către cetățenii europeni? Deoarece încă de la început Parlamentul European a fost conceput în ideea de a oferi legitimitate Uniunii. Era neapărat nevoie ca una dintre instituții să își extragă puterea din popor, să creeze o conexiune între Bruxelles și nevoile cetățenilor europeni. Dacă nu parlamentarii fiecărui stat în parte cunosc problemele cu care se confruntă cetățenii zi de zi, atunci cine le-ar putea cunoaște mai bine?