VIDEO+FOTO – Operațiunea URNA DE VOT

Ce ne-am dorit: să punem presiune pe toți factorii politici pentru a urgenta modificarea legii alegerilor locale și pentru a reveni la 2 TURURI DE SCRUTIN. Aceasta este voința cetățenilor români, exprimată, printre altele de cei 140.000 care au semnat anul trecut inițiativa cetățenească de reformă electorală Oameni noi în politică prin care la punctul 2 ceream 2 tururi la alegerile locale. În 2018 și Partidul Mișcarea Populară a strâns semnături special pentru 2 tururi – deci suntem mulți, mult mai mulți!
În plus, guvernul Ludovic Orban a promis la investitură 10 puncte urgente, unul dintre ele fiind exact acesta. Uniunea Salvați România – USR a condiționat sprijinirea guvernului actual de câteva decizii urgente și importante printre care alegerile locale cu reprezentativitate reală, adică organizate în 2 tururi.
Cum am acționat: 12 organizații și mișcări civice s-au coordonat în 6 orașe mari – Arad, București, Iași, Oradea, Pitești și Timișoara – pentru a duce acest mesaj civic tuturor factorilor de decizie: guvern (și reprezentanții lor în teritoriu, prefecții) și toate partidele parlamentare.
Mesajul a fost livrat într-un mod simbolic: fiecare echipă de oraș a dus la sediile factorilor de decizie o URNĂ DE VOT pregătită pentru două tururi de scrutin. Pe urnă erau înscrise mesajele noastre, ale celor 140.000 de cetățeni români semnatari ai reformei electorale și solicitarea fermă de a urgenta adoptarea modificării legislative.
Mișcările civice care au acționat ieri se numără printre cele 26 de organizații civice care au susținut în 2018 inițiativa cetățenească de reformă electorală: Inițiativa România (ca inițiatori ai reformei), Aradul Civic​, Rezistenta​, Oradea Civica 2017​, Initiativa Timisoara​  (compusă din 10 organizații), Reset​, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei​, Asociaţia Civică #activAG Piteşti​, Corupția Ucide​, Geeks For Democracy​, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie​, Reactiv Brasov​.
URNELE de VOT au fost livrate personal de echipe civice la sediile partidelor, la guvern, la prefecturi și primării. Nu peste tot am fost primiți cu deschidere.
La Oradea, colegii noștri când au vrut să ducă mesajul la sediul ALDE – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților au fost acuzați de violare de domiciliu și au fost duși la poliție. În București, Angi Serban​ și cu mine când am fost la ALDE am asistat la o scenă absurdă: portarul de la partid a refuzat să preia coletul și când am plecat a călcat în picioare cutia.
La Partidul Social Democrat în Arad li s-a spus colegilor noștri Siegfried Mayer, Daria Nistor, Killian Ioana și Călin Miclăuș că nu au bune maniere pentru că filmează în sediul partidului. Asta pentru că toate momentele de livrare a mesajului au fost transmise LIVE pe paginile noastre de facebook pentru maximă transparență și bună informare a românilor care au semnat inițiativa și care și-au văzut voința ignorată de decizia CCR din iunie (amintesc că CCR a publicat în iunie o motivare de respingere a inițiativei Oameni noi în politică invalidând exact atâtea semnături cât era nevoie pentru ca inițiativa să fie sub prag! Curtea Constituțională și-a depășit, astfel, atribuțiile pentru că – conform legii – NUMAI PRIMĂRIILE și birourile de evidență a populației sunt abilitate să valideze semnăturile; ori acestea validaseră 110.000 de semnături!).
La București, la PSD am fost ținuți la poartă, dar a ieșit, totuși, consilierul Corneliu Ilie care ne-a ascultat o vreme și a preluat URNA pentru a se retrage intempestiv în clipa în care la poartă a apărut mașina lui Eugen Teodorovici, aproape călcând peste noi.
Seara, în București, mai mulți cetățeni au ieșit în Piața Victoriei în fața guvernului pentru a cere alegeri locale în 2 tururi de scrutin, eveniment organizat de Cristian-Mihai Dide și colegii săi.
Știm că modificarea legii electorale pentru a permite alegeri locale în 2 tururi de scrutin se poate face atât în decembrie cât și în ianuarie, adică în perioada până la începerea pre-campaniei electorale. Se poate face atât prin votarea în parlament – deci, voința politică unitară – cât și, în extremis, prin asumarea răspunderii de către Guvern.
Voința românilor trebuie ascultată de către fiecare parlamentar! Iar guvernul a făcut această promisiune și este responsabil să o ducă la îndeplinire, oricare ar fi mijloacele legale prin care o va face.
Vom continua să facem aceste presiuni. Alegerile locale în două tururi de scrutin ne sunt absolut necesare pentru ca PRIMARII de peste tot din țară să fie aleși cu reprezentativitate reală, nu să colecteze doar 10-20-30 la sută din voturile localității!! Numai în acest mod ii vom face pe primari să se simtă cu adevărat responsabili în fața cetățenilor, să se simtă sancționat de votul comunității.
Cazurile cum este Bucureștiul unde Gabriela Firea a câștigat alegerile cu doar 17% din voturile bucureștenilor cu drept de vot sunt multe în țară. Asemenea primari nu se tem că își vor pierde fotoliile în 2020, pentru că tot ce trebuie să facă este să câștige câteva voturi în plus față de contracandidatul cel mai bine clasat. Așadar, nu trebuie să mulțumească decât un procent mic din cetățeni! În plus, în sistemul actual de vot, deși avem adesea mulți candidați – atât de la partide cât și independenți – nu există șanse reale decât pentru cel aflat în funcție deja!
Mulțumesc în mod deosebit colegilor care au fost ieri în stradă: Traian Paparete​, Simona Paparete​, Daniela Mitrofan, Daniel Luca, Alexandru Laurențiu Cohal​, Cosmin Bursasiu, Sebastian Duma, Siegfried Mayer, Daria Nistor, Killian Ioana, Călin Miclăuș​, Laurentiu Stefanescu, Marian Rădună​, Sanda Foamete​, Angi Serban, Lucian Checheriță​. Dacă am omis pe cineva, îmi cer iertare.”
Acțiunea Operațiunea URNA de VOT – alegeri locale în 2 tururi continuă și vă invităm și pe voi să acționați la fel.

GALERIE FOTO

GALERIE VIDEO

Exemple din București, Pitești, Arad, Iași, Oradea și Timișoara

BUCUREȘTI

PITEȘTI

ARAD

IAȘI

ORADEA

TIMISOARA