Şcoala Altfel

Civismul se învață zi de zi, atât în familie, cât și la școală. Azi este vorba despre implicarea copiilor în protejarea naturii și a mediului înconjurător. Puterea exemplului este cheia succesului.

Elevii clasei a III a B a Școlii Gimnaziale Tudor Arghezi Pitești, alături de învățătoarea lor, Manuela Preda, și cu acordul părinților, au luat parte la acțiunea civică de ecologizare a Parcului Prundu, în cadrul Programului Școala Altfel.  Mesajul principal al copiilor, foarte încântați de ceea ce făceau, a fost: ” Așa protejăm natura! ”. Membrii Asociației Civice Adevăr și Dreptate Argeșean Activ AG Pitești li s-au alăturat, participând alături de ei la curățarea parcului.

Impresionante au fost afirmațiile elevilor care au participat la această acțiune. Acestea chiar nu necesită vreun comentariu, deoarece, încă o data s-a văzut cât de pură și frumoasă este inteligența copiilor.

Andrei: ” Noi rugăm oamenii să nu mai arunce gunoaiele pe jos, ci în coșurile de gunoi, fiindcă altfel le fac rău plantelor, copacilor și naturii. ”

Adrian: ” Să nu mai murdărin țara! ”

Ciprian: ” Am venit aici ca să ecologizăm parcul și să facem curat. Mulți frecventăm acest parc pentru că locuim în zonă și ne place să ne jucăm în curățenie. Dacă văd pe cineva aruncând gunoaie pe josîl atenționez să le pună la coșul de gunoi, iar dacă nu o face, le pun eu. ”

Andra: ” La această acțiune am simțit un lucru foarte bun în mine, pentru că împreună am reușit să facem curat în parcul acesta. Vrem să venim aici să ne jucăm în curățenie! ”

Ștefania: ” Eu, când am venit în acest parc să-l curăț, m-am simțit curajoasă și plinăde bucurie, ca să cutăț această planetă, pentru că sunt pe acest pământ ca să o protejez.  Și chiar îmi doresc ca oamenii să nu mai arunce gunoaie pe jos, ci la coșul de gunoi, pentru că de aia s-au inventat! ”

Elevă: ” Îmi place să strâng gunoiul pentru ca lumea să fie mai curate și noi să fim una cu natura. ”

Sofia: ” Mi-am dorit să particip la această activitate deorece simt că oamenii s-au purtat destul de rău cu natura cu aruncatul gunoaielor pe jos. Am strâns până acum 101 gunoaie. ”

Luiza: ” Eu cred că lumea nu ar trebui să arunce gunoaiele pentru că, oameni buni, parcul nu este o groapă de gunoi! Ar trebui să le aruncați la coșul de gunoi. Această activitate consider că este un lucru foarte bun pentru că așa îmvățăm că nu trebuie să aruncăm gunoaiele pe jos și vom da exemplu și altor oameni să facă acest lucru. ”

Nu este pentru prima data când copiii participă la o acțiune de ecologizare, ba mai mult decât atât, de data aceasta initiative le aparține chiar lor. Învățătoarea Manuela Preda a spus: ” Ne-am gândit la această acțiune pentru că este o lecție practică de protejare a mediului înconjurător și să-I facem pe copii, prin acest exercițiu să aibă respect față de natură și față de ei. Această activitate este organizată la cererea elevilor. ”

Intenționează să mai organizeze și o altă acțiune, tot în aer liber,  prin care să tragă un semnal de alarmă asupra necesității pistelor de bicicletă, care în Pitești lipsesc aproape cu desăvârșire. ” Următoarea acțiune va fi una sportivă. Vrem să mergem cu bicicletele în Parcul Lunca Argeșului și să atragem atenția întregii comunități că avem nevoie de piste de biciclete care ar aduce un aer în plus de civilizație în orașul nostrum. ”

Nu este pentru prima dată când membrii ActivAG s-au alăturat unei acțiuni de ecologizare și au spus că o vor face și pe viitor. Astfel, Mihai Stănică a afirmat: ” Am dorit să susținem această initiativă. Este un lucru lăudabil această acțiune civică în cadrul Programului Școala Altfel, deorece așa copiii simt că se implică în viața socială în zona din jurul locuinței lor. În viitor vom mai participa la astfel de evenimente și alături de alți elevi deoarece este nevoie de implicare civică mereu. ”

FOTO şi VIDEO